На 12 януари 1982 г. е роден незабравимият Величко Чолаков

На 12 януари 1982 г. е роден незабравимият Величко Чолаков Величко Чолаков (Железния) е български щангист. Той е единственият българин олимпийски медалист при супертежките щангисти.

Роден на 12 януари 1982 г. в Смолян. Висок е 1,98 м и тежи около 170 кг. Почетен гражданин е на гр. Смолян и община Неделино. Семеен с две деца.

Величко Чолаков започва да тренира на 12-годишна възраст при личния си треньор Костадин Грозданов. Скоро се сдобива с прякора Железния.

За първи път става републикански шампион на 15-годишна възраст. Има 30 държавни титли като шампион на България в различните движения и двубоя.

През 2002 г. на Световното първенство за младежи в Чехия става втори, а няколко месеца по-късно на Европейско първенство в Италия става първи и грабва златото.

Той е сребърен медалист от Световното първенство във Ванкувър, Канада през 2003 г. Участва на Олимпийските игри в Атина през 2004 г. и печели бронзов медал в категория над 105 кг, като изтласква общо 447.5 кг (205.0 кг + 242.5 кг).

loading...

В същата категория става и е европейски шампион за 2004 г. на Европейски шампионат по вдигане на тежести в Киев, Украйна. През 2006 г. печели сребърен медал на Европейски шампионат по вдигане на тежести 2006 във Владиславово.

През януари 2006 г. е поканен от Арнолд Шварценегер да участва в турнира „Арнолд Класик“ за най-силни мъже на планетата в различните спортове в САЩ. На турнира Величко изтласква 228 кг, което е с 1 кг повече от 36-годишния рекорд на щата Охайо.

Снимката на Величко Чолаков от Олимпиадата в Атина 2004 е използвана в английски учебник като илюстрация към урок, в който се изучават връзката между физиката и силите.

Той е българската надежда за злато за Олимпиада в Пекин през 2008 г., но в навечерието на Олимпиадата дава положителна допинг проба на извънсъстезателен тест заедно с още 10 състезатели от националния отбор по това време. Заради скандала България оттегля отбора си от участие на Олимпийските игри в Пекин.

След четиригодишно наказание Величко Чолаков се завръща, състезавайки се за Азербайджан, като получава квота за участие на Летните олимпийски игри 2012 г. в Лондон, но се оттегля заради контузия в китката.

През 2013 г. се заема с треньорска дейност на деца, като става президент и треньор на родния си Спортен клуб по вдигане на тежести „Родопа“. Там той работи на доброволни начала, а неговите възпитаници печелят редица състезания.

На 26 септември 2015 г. с бенефис Величко Чолаков слага край на състезателната си дейност пред няколко хиляди души в родния си град Смолян. До смъртта си той се занимава с треньорската дейност в родния си клуб „Родопа“ в Смолян и получава олимпийска пенсия.

Умира внезапно на 20 август 2017 г. на 35-годишна възраст в дома си от сърдечни проблеми, от които активно се лекува през последните години.

Погребан е в родния си град Смолян с почести и многохилядно шествие. В знак на почит и уважение Спортната зала в град Смолян е кръстена на неговото име. / bg.wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!