На 12 септември е роден известният български ендокринолог д-р Михаил Протич!

На днешната дата е роден д-р Михаил Протич!

Проф. д-р Михаил Венцеславов Протич е известен български лекар и професор по медицина, един от доайените на българската ендокринология и нейния клон андрологията.

Д-р Михаил Протич е роден на 12 септември 1934 г. в София. Завършва 20-то училище „Тодор Минков“ през 1952 г.

Той е завършил Медицинска академия с отличие през 1959 г., става главен асистент в Медицинска академия. Специализира последователно в прочутия институт „Пархон“ в Румъния, а по-късно и в Южния Парижки университет. Работи в Института по ендокринология и в Института по акушерство и гинекология. От 1992 до 2001 г. завежда Клиниката по ендокринология към УМБАЛ “Александровска”.

Като специалист с безспорен авторитет в съсловието, е заемал поста председател на Столичната лекарска колегия, носител е на наградата „Проф. Чилов“ за принос в развитието на българската вътрешна медицина.

loading...

Проф. Михаил Протич е един от доайените на българската ендокринология, учен с голям авторитет не само у нас, но и в чужбина, човек, влюбен в ендокринологията, възприемащ медицината като най-благородното изкуство, както неведнъж е заявявал самия той. Личност с разностранни интереси не само в областта на медицината, в своя забележителен професионален път, той има големи заслуги за престижа на родната ендокринология и специално на андрологията”.

Михаил Протич умира през 2013 година.

Поклон!

Източник: fakti.bg

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!