На 11 юни 1878 г. е родена българската революционерка Янка Каневчева!

Юстиниана (Янка) Герджикова, по баща Каневчева, е българска революционерка, деятелка на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Янка Каневчева е родена в Охрид в 1878 година. По-късно родителите ѝ се преместват в София, където тя завършва гимназия и продължава да следва философия в Софийския университет. Каневчева влиза във ВМОРО и участва в революционната женска група на учителката Славка Чакърова-Пушкарова от Струга, заедно с Люба Кюпева от Велес и Амалия Примджанова, по-късно съпруга на Климент Шапкарев.

Тя е любима на Гоце Делчев. В 1900 година участва в заговор заедно с Делчев, Гьорче Петров и Борис Сарафов за отвличането на Никола Гешов, сина на Иван Евстратиев Гешов, който обаче се проваля тъй като семейство Гешови заминава за Париж. След смъртта на Гоце Делчев Янка Каневчева се жени за Михаил Герджиков. От брака си имат една дъщеря – Магдалина.

Умира на 3 март 1920 година от туберкулоза в Пловдив, или София, а според други данни в Швейцария.

loading...

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!