На 11 юли църквата почита Св. Никодим Албански!

На 11 юли църквата почита Св. Никодим Албански!

Св. Никодим е известен още и като Албански, защото се родил в последната четвърт на ХVII в. в албанския град Елбасан, но бил българин по произход. Израснал в благочестиво семейство и бил възпитан в християнски добродетели. Никодим (не е известно светското му име) се оженил и му се народили няколко деца. Понеже дружал с турци, те го съблазнили и подтикнали да приеме тяхната мохамеданска вяра. Вероотстъпникът насила потурчил и цялото си семейство, с изключение на едно момче, което някои благочестиви християни изпратили в Света гора. Разгневеният баща след като узнал къде е сина му, заминал за монашеската република да го търси. Но на Атон станало чудото – вместо да намери момчето си и да го потурчи, сам потурнакът осъзнал стореното зло, покаял се и приел монашество под името Никодим.

В продължение на цели три години Никодим се молел Богу със сълзи на очи да му прости големия грях на вероотстъпничеството. Накрая отишъл за съвет при преподобния старец Акакий в скита Кавсокалавит, който му дал един жезъл, като му казал: „Върви с него пред пашата и със силата Божия ще завършиш мъченичеството!“ На връщане той имал видение, като сам Бог му показал всички изтезания, които трябвало да изтърпи, както и самото място, на което щели да го обезглавят.

Когато се завърнал в родния си край, Никодим бил разпознат от местните турци и отведен при пашата. След като отказал да се върне отново в тяхната религия, в продължение на три денонощия бил жестоко измъчван и изтезаван. След това тълпата го повела към лобното му място, като пътьом го увещавали да приеме отново вярата им. Той категорично отказал, коленичил и се помолил, а палачът с меч му отсякал главата. Така на 11 юли 1722 г. мъченически загинал монах Никодим. Скоро след блажената му кончина преподобният монах Никодим Агиорит съставил житието му. В него посочил, че мощите на светеца останали нетленни и от тях изтичало благоуханно миро, което давало изцеление на болните, които с вяра идвали да се поклонят пред тях. Църквата тачи паметта на този свети преподобномъченик на 11 юли.

loading...

Източник: pravoslavieto.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!