На 11 май църквата почита Св. равноапостолни Кирил и Методий!

На 11 май църквата почита Св. равноапостолни Кирил и Методий!

Велико и боговдъхновено е делото на братята Кирил и Методий – създатели на българската азбука и писменост, както и преведените от тях Свети книги от гръцки на български език, за да се проповядват те на разбираем и говорим за българското население език.

Заради тази своя дейност братята са наклеветени пред римския папа, че нарушават триезичието, т.е. да сечете Светото писание само на три езика: латински, гръцки и иврит (староеврейски).

Повикани от тогавашния папа Николай братята тръгват към Рим, но междувременно светият отец умира и на престола се качва наследникът му папа Адриан ІІ.

loading...

Пред него Кирил, неслучайно наричан още Философ, с бляскаво ораторство защитава правото на българските духовници да проповядват Божието слово на български език, като изтъква:

„Бог не изпраща ли дъжд еднакво за всички? Също тъй слънцето не свети ли за всички? И не дишаме ли всички еднакво въздух?… И как вие признавате само три езика и повелявате всички други племена и народи да бъдат слепи и глухи?… Няма свещени езици и няма богуненавистни народи… Всички хора пред Бога са равни, затова и нашият език, българският, има право на живот е равен на другите!…“

Тези слова убеждават папа Адриан ІІ в правотата на Кирилиевата защита и той отстъпва и благославя делото на двамата братя. И така българският език става първият в света нов език, признат да се проповядва на него Божието слово! Това е гордост за България, подарена от убедителните думи на Константин Философ.

Според житиеписеца Теофилакт Охридски папата провъзгласил в църквата двамата братя за равноапостоли, понеже подвигът им е „равен на подвига на апостол Павел – един от най-ревностните последователи и разпространители на учението на Иисус Христос сред народите. И това било най-високата оценка за просветител и апостол през средновековието!

В най-ранните ръкописи, запазени до днес, паметта на светите братя в онези далечни времена се е почитала по различно време: на 14 февруари се тачил Св. Кирил, а на 6 април – Св. Методий.

За техния общ празник – 11 май, се споменава най-рано в ръкописи от ХІІ век. Тази дата се чества и пред следващите векове като църковна прослава, а през годините на нашето Възраждане се превръща в тържество за всички българи в борбата за църковна и политическа независимост, просвещение и национално въздигане.

Денят 11 май е утвърден като църковен празник на Светите равноапостоли Кирил и Методий преди 135 години – през 1883 г.

Но първото честване е организирано още преди това – през 1851 г. от Найден Геров в Пловдив, а то 1857 г. започва редовното му отбелязване в Цариград, Шумен и Лом като училищен празник.

Скоро стана известен един почти невероятен факт, а именно: според нов превод на едно старо писмо на арменски пътешественик през май 1813 г. той присъствал на вечеринка, посветена на създаването на буквите в Шумен, което прави града под Илчовия баир първия, отбелязал паметта на светите братя.

След Освобождението 11 май става всеучилищен празник на двамата първоучители и български просветители. Тогава възниква и идеята да се напише химн в тяхна прослава.

Това става през 1892 г. в Русе, където Стоян Михайловски, по това време учител в Мъжката гимназия в дунавския град, написва текста. А през май 1901 г. учителят от Петокласното училище в Ловеч Панайот Пипков създава мелодията на известния днес на всички българи химн „Върви, народе възродени, към светли бъднини…“, който се пее днес в цяла България.

Почти 100 години по-късно – през 1981 г. папа Йоан Павел ІІ провъзгласява Св. Св. Кирил и Методий – братята равнопостоли, за покровители на цяла Европа.

Маргарита АТАНАСОВА – АРАЧИЙСКА

Източник: tretavazrast.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!