На 11 август църквата почита Свети Евпъл и Света Сосана

На 11 август църквата почита Свети Евпъл и Света Сосана

Във време на страшното гонение при Диоклетиан живял в Сицилия св. дякон Евпъл. По това време било строго забранено на християните да държат в къщи свещени книги, които езическите власти старателно търсили и ги изгаряли, когато успявали да ги намерят. Св. Евпъл бил хвърлен в тъмница, а след това бил осъден на смърт.

По време на царуването на Диоклетиан (император от 284-305 г., бел.ред.) и Максимиан (император, съуправител на Диоклетиан от 285-305 г., бел.ред.), с прозвище Херкул, в Рим живеел презвитерът Гавиний, роден брат на римския папа Гай (папа от 283 г. до 22 април 296 г).

Презвитерът Гавиний имал дъщеря на име Сосана. Той я възпитал в истински християнски дух, от детска възраст ѝ внушавал страх Божий, заедно с това той ѝ дал и добро светско образование.

Света Сосана се отличавала с ум и телесна красота, която била превъзхождана от духовната ѝ красота. Тя с цялото си сърце обичала Господа Иисуса Христа и била Негова вярна, целомъдрена рабиня. Била убита в дома си.

loading...

Мощите на мъченицата Сосана с мощите на баща й Гавиний се намират в Рим, в църквата на нейно име.

На 11 август имен ден празнуват всички с имената: Клара, Сузана, Серафим

Източник: zarata.info

Вижте повече на Patrioti Net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!