На 10 януари 1997 г. в България е организирано протестно шествие срещу БСП!

На 10 януари 1997 г. в България е организирано протестно шествие срещу управляващата Българска социалистическа партия.

Краят на 1996 и началото на 1997 година изправя страната пред дълбока политическа и финансова криза. В страната инфлацията обезценява парите с всеки изминал ден, а големите градове са обхванати от протести, блокирани са пътища и улици.

На 21 декември 1996 г. на проведения извънреден 42-ри конгрес на БСП Жан Виденов обявява, че подава оставката си като министър-председател на България и като председател на БСП. За председател на партията е избран Георги Първанов.

Оставката на правителството е гласувана седмица по-късно на извънредно заседание на 37-то народно събрание. От БСП обаче настояват да съставят нов кабинет в рамките на същия парламент – решение, което среща масови граждански протести, организирани от опозицията в лицето на СДС.

loading...

Така началото на 1997 година започва с масови протести. На 8 януари 1997 г. парламентарната група на левицата номинира за премиер в оставащия двегодишен парламентарен мандат Николай Добрев – министър на вътрешните работи в кабинета в оставка на Жан Виденов. Два дни по-късно президентът д-р Желю Желев отказва да даде на Българската социалистическа партия (БСП) мандат за съставяне на ново правителство в края на своя мандат, макар че е задължен по Конституция. Опозицията обявява начало на национална политическа стачка, призовава към гражданско неподчинение и организира протестно шествие срещу Народното събрание.

Така на 10 януари 1997 г. е организирано поредното протестно шествие пред Народното събрание, което завърши с обкръжаване на сградата и опит за погром и палеж. При сблъсъците има и десетки ранени, а протестиращите почти успяват да влязат в сградата на Парламента, върху която има много поражения. Полицията и вътрешни войски се намесват и със сила привечер разпръскват и преследват демонстрантите.

В крайна сметка след още дни на протести, на 4 февруари 1997 г. БСП връща мандата за съставяне на правителство. Водеща роля за постигането на компромиса от страна на БСП има кандидатът за премиер Николай Добрев. Политическите сили подписват споразумение за провеждане на предсрочни парламентарни избори през април 1997 г. и за запазване на социалния мир.

Източник: dnes.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!