На 10 януари 1960 г. е роден българският баскетболист Георги Глушков!

Георги Глушков е бивш български баскетболист и президент на българска федерация по баскетбол от 2011. Той е играл в Националната Баскетболна Асоциация (НБА) на САЩ и Канада в отбора на Финикс Сънс. Той е единственият българин, записал поне точка в НБА.

Георги Глушков е роден на 10 януари 1960 г. в Трявна. От първи до седми клас учи в СПУ „Петко Рачев Славейков“, Трявна. След това продължава образованието си в спортно училище в град Ямбол. На 17 години е вече национален състезател, а в средата на 80-те години на миналия век се нарежда сред петимата най-добри баскетболисти на Европа. Привлича вниманието на американския баскетболен отбор Финикс Сънс и на 25 септември 1985 година става първият играч от Източна Европа в НБА. В САЩ събитието е отбелязано със специален комплект за журналисти, който съдържа история на България и разговорник на български език. Там обаче Глушков остава само един сезон и е отпратен обратно към Европа. Пристрастява се към храната от заведения за бързо хранене, а заради спадналата му форма треньорите на Финикс се усъмняват, че може би използва анаболни стероиди. В НБА Глушков записва средно по 4,9 точки на мач. По-късно играе в Италия, Испания и за Академик Варна.

С националния отбор на България по баскетбол Глушков взима участие общо на четири европейски първенства – през 1979, 1985, 1989 и 1991 г.

Източник: wikipedia.org

loading...


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!