На 10 януари 1904 г. излиза първият брой на вестник „Българан“!

На 10 януари 1904 г. излиза първият брой на вестник „Българан“!

„Българан“ е български хумористично–сатиричен вестник, излиза в периода 1904 – 1909 г.

В първия брой на вестника от 10 януари 1904 г. като редактори са вписани: „Двама млади стихотворци, бивши „славни“ туркоборци, а пък техни помагачи – кой от дето се закачи“, едва в третия са изброени имената им – Александър Кипров, Александър Божинов и Христо Силянов. В бр. 17 от 4 май 1904 г. името на Христо Стилянов вече не присъства в списъка с редакторите, а в бр. 66 от 4 септември 1905 г. като единствен редактор вече е отбелязан Александър Божинов.

В своите спомени от 1924 г. Елин Пелин разказва за появата на вестника като „едно литературно събитие“. Около изданието тогава се събират млади писатели, които стават неразделни приятели и след първата вечеринка, преминала с небивал успех в „Славянска беседа“, групата става известна сред публиката като „Българановците“. Към бурния живот на българановците, освен Божинов, Силянов и Кипров, се присъединяват и Петър Нейков, Александър Балабанов, Петър Морозов, Сава Огнянов, Васил Кирков, Петър Паспалев, Андрей Протич, Елин Пелин, Коста Батолов и др.

loading...

Традициите на вестника, след неговото прекъсване през 1909 г., са възстановени през 1916 г. от започналото да илиза, отново под редакцията на Александър Божинов, списание „Българан“.

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!