На 10 юни 1922 г. е роден Проф. Кирил Дженев!

Кирил Дженев е български хореограф фолклорист,  роден на 10 юни 1922 г. в Бургас. Отрано проявилата се любов към българското танцово изкуство отвежда през 1945 година бъдещия хореограф в ансамбъла на Министерството на вътрешните работи, а впоследствие в Народната опера и в ансамбъла на Главно управление на трудовата повинност.

През 1948 година Кирил Дженев основава самодеен танцов състав при Министерството на земеделието. През 1950 година Кирил Дженев завършва икономика в Софийския университет „Свети Климент Охридски“. Новата му специалност обаче не го отклонява от първоначалните му импулси. Кирил Дженев разбира, че неговото призвание е изкуството на танца. През 1951 година започва работа в Държавния ансамбъл за народни песни и танци – София. Паралелно с работата си там полага основите на представителния танцов състав при Софийския градски народен съвет, известен сега като ансамбъл „Средец“.

През 1970 година започва работа като хореограф в ансамбъл „Пирин“ – Благоевград, а през 1974 година създава държавния фолклорен ансамбъл „Тракия“. Паралелно с хореографската си дейност Кирил Дженев се занимава и с научна работа. Написва редица статии, беседи и рецензии. Издава сборника „Български сценични танци“. Участва като съавтор в написването на „Теория за строежа на движенията“ и „Универсален танцопис“.

През 1979 година издава учебника си „Кинетография“.

loading...

Професор Дженев е един от най-изтъкнатите педагози-хореографи на България. Той е един от първите преподаватели в Държавното хореографско училище в София. През 1974 година полага началото на специалността „Хореографска режисура“ в Академията, където дълги години е ръководител на катедра „Хореография“, а също и заместник-ректор.

Кирил Дженев умира през 2006 г.

Източник: horo.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!