На 10 юли 1913 г. е родена българската оперна певица Люба Велич!

Люба Велич е българо-австрийска оперна певица (сопран) и актриса, работила дълго време и в Съединените щати. Тя е най-известна с изпълнението на главната роля в операта „Саломе“.

Люба Велич е родена на 10 юли 1913 година в село Борисово (днес Славяново), Поповско, като рожденото ѝ име е Люба Величкова. Учи в Шумен, където започва да се занимава с пеене и цигулка. На училищен концерт прави впечатление на вокалния педагог Георги Златев-Черкин, който започва да работи с нея и малко по-късно ѝ съдейства да замине при професор Лирхамер във Виена.

Дебютът и е в Софийската опера през 1936 година. От 1937 година работи в операта в Грац, а от 1940 година – във Виенската опера. През 1944 година играе в Саломе в едноименната опера на Рихард Щраус, поставена в чест на 80-годишния юбилей на композитора, и това се превръща в нейната коронна роля, донесла  и световна известност.

След установяването на комунистическия режим в България тя остава в Австрия и получава австрийско гражданство. През следващите години тя прекарва дълго време в Съединените щати, пеейки главно в „Метрополитън Опера“ в Ню Йорк.

loading...

През 1958 година, опасявайки се от възможно влошаване на гласа си, Велич се отказва от активна музикална дейност. През следващите години тя се снима в киното и в телевизионни сериали.

Люба Велич умира на 1 септември 1996 година във Виена.

Източник: bg.wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!