На 10 юли 1846 г. е роден генерал-майор Асен Пападопов!

Асен Пападопов е български офицер (генерал-майор).

Асен Василев Пападопов е роден на 10 юли 1864 г. в Котел. Влиза в армията на 5 септември 1883 г. Асен Пападопов учи във Военното училище в София, което завършва през 1885 г. и на 30 август е произведен в чин подпоручик. Службата му започва в седми пехотен преславски полк. Участва в Сръбско-българската война с полка в боевете при Пирот и Сливница. След това е ординарец при особата на Негово царство височество княза. От 1891 до 1893 г. учи в Генералщабната академия в Торино. След завръщането си е назначен като изпълняващ длъжността адютант на първа софийска пехотна дивизия (от 1 януари 1894). От 1898 г. е старши адютант на втора пехотна тракийска дивизия, а от 1 януари 1900 г. е помощник-началник на оперативното отделение при Щаба на войската. От 26 февруари 1903 г. е назначен за командир на дружина в шести пехотен търновски полк. Остава на този пост до 5 януари 1904 г., когато е изпратен като военен аташе в Санкт Петербург. Завръща се от Русия през 1907 г. и е назначен за командир на 1-ва бригада от осма пехотна тунджанска дивизия. В периода 1909 – 1911 г. е военен аташе във Виена.

През Балканската война е началник – щаб на 1-ва Българска армия. На 31 юли 1913 г. е назначен за председател на комисията за определяне на границата между България и Гърция. По време на Междусъюзническата война е началник-щаб на четвърта и пета армия. През 1914 г. генерал-майор от ГЩ Асен Пападопов, който до този момент е началник на Военно-учебните заведения е назначен за началник на 6-а пехотна бдинска дивизия, като се привежда от генерал-щабното ведомство в пехотата. По същото време завършва Военната академия в София.

През Първата световна война (1915 – 1918) е командир на 6-та пехотна бдинска дивизия, която е в състава на 1-ва армия.

loading...

На 11 октомври 1915 г. преминава в запаса. Уволнен е поради политически причини. Като русофил бойкотира настъплението на своята дивизията против руския съюзник Сърбия. След това продължава да работи в Генералщабното ведомство до 10 април 1930 г., когато е освободен.

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!