На 10 февруари 1892 година започва съдебен процес срещу Екатерина Каравелова!

На 10 февруари 1892 година започва съдебен процес срещу Екатерина Каравелова – съпругата на политика Петко Каравелов, както и срещу други съпруги на политици-либерали, по обвинение в предателство.

Обвинението срещу Каравелова е, че е търсила чуждо вмешателство, търсейки помощ от чуждите дипломати в България. Стефан Стамболов дори нарежда тя да бъде осъдена на смърт.

Съдебният заседател Калпакчиев, обаче, не бил убеден в нейната вина и се посъветвал с русенския митрополит дядо Григорий, който му казал да гласува по съвест, а не както е заповядал Стамболов.

Така, гласуването на Калпакчиев, както и блестящата защита на доктора по право Константин Стоилов, спасяват Каравелова от бесилката. Докато трае процесът, за да може да преживява, Екатерина Каравелова се преселва с децата си в Русе, където остава две години, работейки като учителка.

loading...

Делото завършва с оправдателна присъда.

Източник: teenproblem.net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!