На 10 октомври 1977 г. се състои премиерата на филма „Авантаж“ 

На 10 октомври 1977 г. се състои премиерата на филма „Авантаж“

„Авантаж“ е български игрален филм (трагикомедия) от 1977 година на режисьора Георги Дюлгеров, по сценарий на Георги Дюлгеров и Руси Чанев. Оператор е Радослав Спасов. Създаден е по документалната книга „Един прокурор разказва“ на Петко Здравков. Музиката във филма е композирана от Божидар Петков.

Филмът „Авантаж“ разкрива историята на Петела (в ролята Руси Чанев) – крадец, бивш затворник, който се опитва да се включи в живота на нова, социалистическа България след 9 септември 1944 година. Главният герой е прекалено свободолюбив за тогавашните нрави и това е една от причините за драмите, които преживява в отношенията си с обществото като цяло и с жените в частност.

Филмът „Авантаж“ е първият, в който Руси Чанев разкрива в пълна степен своя талант на киноактьор.

Роли във филма изпълняват актьорите: Руси Чанев, Пламен Дончев, Мария Статулова, Пламена Гетова, Радосвета Василева, Вельо Горанов, Димитър Ганев, Диана Челебиева, Вълчо Камарашев и други.

loading...

Награди:

  • „Специална награда“ от Фестивала на българския игрален филм, (Варна, 1978);
  • „Награда за операторско майсторство“ на Радослав Спасов от Фестивала на българския игрален филм, (Варна, 1978);
  • „Сребърна мечка“ за филма на режисьора Георги Дюлгеров от Международния филмов фестива в (Западен Берлин, 1978);
  • Голяма награда „Златен Лачено“ за филма на режисьора Георги Дюлгеров и награда за женска роля на Мария Статулова от Международния филмов фестивал в (Авелино, Италия, 1979);
  • Награди на Съюза на българските филмови дейци за: режисура на Георги Дюлгеров и операторска работа на Радослав Спасов (1977).

Източник: bg.wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.