На 10 май 1958 г. умира българският археолог д-р Иван Велков!

Д-р Иван Велков Иванов е български археолог. Роден е на 19 май 1881 г. в Байлово. Завършва стара история и класическа археология във Виенския университет с докторат (1915).

През 1919 – 1937 е уредник на античния отдел при Народния археологически музей в София, а от 1938 до 1944 е директор на музея.

Под негово ръководство към старата сграда музея (бившата Буюк джамия) са пристроени две административни крила.

Това дава възможност да се извърши голямо преустройство на експозицията на музея, благодарение на което са изложени само ценните от художествено или историко-археологическо гледище експонати. Започва сериозна консервация на материалите, останали във фондовете.

Работи главно в областта на тракийската археология. Ръководи разкопки на тракийски селища (Дуванлии, Мезек, Брезово) и римски градове и крепости; проучва и набелязва в археологическата карта на България много тракийски крепости в Стара планина и Родопите.

loading...

Иван Велков е баща на археолога проф.  t/.

Д-р Иван Велков умира на 10 май 1958 г.

Поклон пред паметта му!

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!