На 1 септември 1999 г. Футболен клуб Ботев Луковит отново започва дейност!

Историята на футбола в град Луковит води началото си от 30-те години на ХХ век.

През годините развитието на футбола е динамично, местният футболен клуб участва в първенствата на областно и регионално ниво в различни възрастови групи.

Първият клуб е създаден през 1933 г., но през 1995 г. поради липса на финансови средства клубът преустановява дейността си.

На 1 септември 1999 г. след четиригодишен период на застой, Футболен клуб Ботев Луковит възстановява своята дейност.

Сформирани са две футболни групи – деца и юноши старша възраст, а през 2002 г. е възстановен и мъжкият отбор. От 1999 г. до 2005 г. Председател на Управителния съвет на клуба е Валери Балкански, от 2006 г. до 2012 г. Председател е Иван Грънчаров, а от 2012 г. – д-р Иван Иванов.

loading...

Детската възрастова група за сезона 2000-2001 г. завършват на първо място в областта. Един от най-големите си успехи децата постигат при участието си в международния турнир “Данон”, където достигат до финала в гр. София.

По пътя си те отстраняван отбори като Литекс, Локо Горна и Етър. Четири от децата – Росен Банов, Владислав Симеонов, Милен Тонев и Пламен Станев са включени в националния отбор “Данон”-2000, за финали на международния турнир на стадион „Парк де Пренс“ в Париж. От 2002 г. юношите старша възраст играят в “Б” група – Зона „Враца”. Децата и мъжкият отбор се състезават в “А” ОФГ (областна футболна група).

През 2013 в Ботев Луковит са върнати няколко местни момчета играещи в други клубове, взети са една дузина футболисти от разпадащия се Спартак Плевен и отбора е включен в Северозападната „В“ група.

Още през първия си сезон Ботев Луковит е на крачка от влизане в Б група, като до последния кръг е лидер в класирането, но губи директния двубой в Мездра и така Локомотив влиза в Б група, а Ботев остава трети в крайното класиране с три точки по-малко от първенеца. Записва престижни победи над изпадналите в немилост по това време Спартак Плевен и Етър Велико Търново.

През следващия сезон мечките запазват ядрото на отбора и финишират на 6-та позиция. През 2015/16 отбора изпитва сериозни трудности в защита поради обновената селекция и през есенния полусезон гравитира в зоната на изпадащите.

През пролетта се връщат няколко бивши играчи, клубът се стабилизира и започва да напомня за представянето си от последните сезони. Ботев завършва в златната среда на 10-то място, доста над чертата на изпадащите и на само 7т. от четвъртото място.

Източник: bg.wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!