На 1 октомври 1925 г. е родена българската художничка Мария Столарова!

Мария Столарова е български художник, живописец.

Наричана Гранд дамата на българската живопис от нейните съвременници, Мария Столарова е известна преди всичко с нейните индустриални пейзажи и картини, изобразяващи цветя. Тя търси опростените монолитни форми на заводските комини и ги подрежда в перфектна цветна композиция.

Мария Столарова Калчева е родена на 1 октомври 1925 във Варна. Завършва Живопис в Художествената академия при проф. Дечко Узунов.

Тя е сред първите жени у нас, които се насочват към индустриалния пейзаж. Предприема обиколка на заводите у нас и създава серия от творби, които впечатляват с простота и монолитността си. В портретите търси вътрешното състояние на модела, което умело комбинира с физическата прилика. Така тя се стреми да улови личността на човека. До голяма степен нейните картини с цветя също са наричани „портрети” /на цветя/ тъй като в тях тя подрежда не само композиционно и цветове своите модели, но и намира вътрешна хармония и музика във всяко от тях.

През 2006 Мария Столарова прави голяма ретроспективна изложба в столичната галерия Райко Алексиев. През 2009 подрежда „Портрети на цветя” в галерия Леседра.
Има зад гърба си над 30 самостоятелни изложби и десетки участия в наши експозиции в чужбина.

loading...

Мария Столарова умира на 12 септември 2016 година в София.

Източник: artprice.bg

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.