На 1 май църквата почита Св. Тамара Грузинска!

На 1 май църквата почита Св. Тамара Грузинска!

Света благоверна Тамара, царица на Грузия, е родена ок.1160 г. Родителите й са цар Георги III Грузински и съпругата му Бурдухан, която е дъщеря на царя на Алания. Смята се, че членовете на царската династия Багратиони са преки потомци на еврейския цар Давид.

През 1178 г. света Тамара е провъзгласена от баща си, Георги III, за негов пряк наследник и съуправник. Тя получава титлата „цар“ на Грузия, въпреки острата съпротива от страна на местната аристокрация. Така благоверна Тамара се оказва първата жена, която управлява страната по силата на своето законно наследствено право. Времето на нейното управление обхваща периода от 1184 г. до 1213 г. и е популярно като „Златен век“ в историята на Грузия. Светицата успява да неутрализира опозиционните настроения във вътрешната политика на страната. Разчитайки на могъщ военен елит, тя успява да отблъсне многобройните набези на селджукските турци и за кратко време превръща Грузия в една от най-могъщите държави в Кавказ.

Света благоверна Тамара е една от най-почитаните исторически фигури в Грузия. С течение на времето личността й се митологизира и става обект на култово почитание. Тя е канонизирана за светица. Заедно със света равноапостолна Нина, покръстителка на Грузия, те са двете жени, които имат най-изразителен принос в културно-историческото развитие на Грузия.

loading...

Паметта на света благоверна Тамара се почита на 1 май.

Днес имен ден празнуват: Тамара, Тами, Тама и др. В етимологичен аспект името произхожда от еврейски и означава „финикова палма“. Носещите името Тамара и неговите производни могат да празнуват и на Цветница !

Източник: nikitova-art.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!