На 1 декември 1990 г. в България е създадено Национално бюро по заетостта!

Агенция по заетостта е изпълнителна агенция към министъра на труда и социалната политика и осъществява своята дейност съгласно Закона за насърчаване на заетостта, Правилника за неговото прилагане, Устройствения правилник за дейността на Агенция по заетостта и други нормативни актове.

На 1 декември 1990 г. с Постановление на Министерския съвет е създадено Национално бюро по заетостта с цел организиране на дейността по осигуряване на трудова заетост на населението.

Заедно с Националното бюро са създадени и териториални бюра по труда. От 1 март 1991 г. Националното бюро по заетостта е преобразувано в Национална борса по труда. Последната е преобразувана в Национална служба по заетостта от 15 май 1992 г. и изпълнява функциите на специализиран орган за защита при безработица и насърчаване на заетостта.

В края на 1997 година се приема и влиза в сила от 1 януари 1998 г. Закон за закрила при безработица и насърчаване на заетостта.

loading...

От 1 януари 2002 г. държавната политика по заетостта се регламентира от нов Закон за насърчаване на заетостта. Този закон определя и статута на Агенцията по заетостта.

Основни функции:

  • Регистриране на свободните работни места и на лицата, активно търсещи работа.
  • Посреднически услуги за осигуряване на заетост
  • Реализация на програми и мерки за заетост
  • Изпълнение на проекти и програми в областта на заетостта
  • Квалификационно и мотивационно обучение за безработни и заети лица

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!