На 1 декември 1347 г. цар Иван Александър се жени за еврейката Сара!

На 1 декември 1347 г. Българският цар Иван Александър се жени за еврейката Сара, която приема свето кръщение и християнското име Теодора.

Търновските предания разказват, че Иван Александър се влюбил в нея, докато тя се била къпела в Янтра, но по-правдоподобни ще да са писанията на Мавро Орбини, според който царят я забелязал по време на един съдебен процес и той така бил впечатлен от младата еврейка, че направо бил „наранен в сърцето“.

Увлечението на Иван Александър продължило доста време и накрая, отдаден на чувствата си, той ѝ предложил да стане негова царица. Препятствията за осъществяване на брака, обаче, не били малко. Първо, като еврейка, тя трябвало да приеме православието. Младата израилтянка не се церемонила дълго и скоро приела Христовото учение, под името Теодора. Този избор едва ли ще да е случаен, като се има предвид, че името на предишната съпруга на царя също било Теодора. Друга пречка за брака било положението на евреите в страната. Като всички християни през тази епоха, и българите ненавиждали евреите заради страданията, които смятали, че са причинили на Христос и първите християни. Накрая, с този брак царят потъпквал нормите на епохата, взимайки за съпруга жена, която не отговаря на потеклото му

Бракът между двамата бил сключен на 1 декември през 1347 г. По-късно изворите на няколко пъти споменават името на Теодора, като отбелязват изключителната ѝ религиозна ревност. Царица Теодора станала инициатор на църковен събор, който се разправил сурово с еретиците. Същевременно Теодора постоянно утвърждавала християнската вяра по българските земи – тя обновила много църкви и издигнала много манастири.

Източник: wikipedia.org

loading...

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!