На този ден през 1910 г. умира Лазар Паяков

Лазар Паяков (Лазар Цонев Ненов) е български учител и политик от Народнолибералната партия. От 1903 до 1908 година е министър на финансите.

Лазар Паяков е роден в Габрово през 1860 година в семейството на учителя Цоню Ненов и Нацка Паякова, сестра на известния габровски търговец Станчо Паяков. Вуйчото вижда способностите на племенника си и го осиновява, за да му даде подходящо образование. Станчо Паяков има още трима сина – Георги, Иван и Цоню, а също и три дъщери – Донка, Ганка и Велика.

Всичките му деца получават високо за времето си образование, като Лазар Паяков завършва Роберт колеж в Цариград през 1878 година и Висшето търговско училище (École des hautes études commerciales) в Париж през 1883 година.

Георги Паяков учи медицина в Москва и специализира в Париж (известен е като първия български психиатър, ръководил психиатричната болница в Ловеч), Цоню Паяков – технически науки в Санкт Петербург, а Иван Паяков завършва Априловската гимназия и поема работата на баща си в Габрово.

След дипломирането си през 1884 година Лазар Паяков става учител в Солунската българска мъжка гимназия, където остава до 1886 година

loading...

През 1887 година Паяков става учител и директор на основаната малко по-рано от братя Ценови Търговска гимназия в Свищов.Там през 1888 година започва да издава списание „Промишленост“ – първото българско икономическо списание.

В Свищов Лазар Паяков среща и съпругата си Райна Константинова, братовчедка на писателят и политик Алеко Константинов. Остава в града до 1893 година, след което се преселва във Варна, където се занимава с търговска дейност, а от 1895 до 1902 година е председател на Варненската търговско-индустриална камара.

През този период Паяков ръководи варненския клон на свързаната с Народнолибералната партия банка „Гирдап“. В 1899-1900 година е директор на Солунската гимназия.

През 1903 година Лазар Паяков става министър на финансите в кабинета на Рачо Петров, а след това и в кабинетите на Димитър Петков, Димитър Станчов и Петър Гудев. През 1907 година за кратко е временно управляващ Министерството на народното просвещение. За времето, през което Паяков е финансов министър са сключени няколко външни държавни заема (през 1903, 1905 и 1907 година), които играят важна роля за стопанския подем в предвоенното десетилетие, а част от тях е използвана за въоръжаване на българската армия.

В 1907 година като финансов министър заедно с Никола Генадиев е против закриването на университета след освиркването на княз Фердинанд в Народния театър

След падането на правителството на Петър Гудев на 16 януари 1908 година Народнолибералната партия остава в опозиция.

По време на своя реч в Народното събрание, защитавайки се от обвиненията в корупция, Лазар Паяков получава сърдечен удар и умира на 10 август 1910 година. Според пресата от онова време,получава сърдечен удар в сградата на Народното събрание, когато квестора го поканва да се яви пред събранието. Смъртта му е отразена в много европейски вестници от това време.

Източник: bg.wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!