На днешния ден умира художникът Александър Мутафов!

Александър Мутафов е български художник, един от първите български маринисти.

Александър Наков Мутафов е роден в Шумен на 8 май 1879 г. в семейството на опълченеца в Руско-турската освободителна война, Нако Мутафов. Гимназиално образование бъдещият художник получава във Варна.

Именно тук е първият му досег с голямата муза на цялото му творчество – морската стихия, вдъхновила първите художествени опити и останала докрая неизменна тема в неговото изкуство. Влияние върху стила на Мутафов в този период оказват срещите му с произведенията на големите български художници от началото на 20 век – Антон Митов, Николай Павлович, Иван Мърквичка.

От 1899 до 1902 г. Александър Мутафов следва живопис в Художествената академия в Торино при професор Джакомо Гросо, а от 1902 до 1909 г. – в Академията в Мюнхен при професор Лео фон Льофц. След завръщането си в България, по време на Първата световна война, Мутафов е назначен за военен художник-кореспондент на Четвърта пехотна преславска дивизия, която действа в Добруджа.

По-късно, по негова молба, е преместен във Варна към Черноморския флот. В този период Мутафов води истинска „война с четка в ръка“ – създава над 200 творби, изпълнени с молив, туш, акварел, маслени бои. Голям брой от тях – ескизи и малоформатни рисунки, днес са притежание на Националния военноисторически музей.

loading...

Александър Мутафов работи като учител по рисуване в Дупница и София до 1920 г., когато е назначен като преподавател в Художествената академия в София, а от 1921 г. е професор по практическа и конструктивна перспектива. Член е на Дружеството „Съвременно изкуство“ и е сред основателите на Дружество „Родно изкуство“.
20-те и 30-те г. на ХХ в. са решаващ период за окончателното формиране на художествения стил на Мутафов. Морският пейзаж и животът на моряците и рибарите стават доминантни теми в творчеството му.

Реалистичният рисунък, с който художникът предава моментните характеристики на водната стихия, води до представата за многобройните, различни, дори противоположни лица на Черно море. Майсторството при разкриване на неспокойните и деструктивни вълни, от една страна, и на изначално хармоничната и даваща живот природна сила, от друга, поставя Александър Мутафов сред най – добрите български маринисти.

През 1937 г. Мутафов получава сребърен медал на Парижкото изложение за картината си „Синята лодка“. Участва във всички изложби на „Родно изкуство“, в много ОХИ и изложби на „Съвременно изкуство“, а също и в представяния на българско изкуство зад граница. Самостоятелни изложби прави в София, Варна, Стара Загора, Пловдив и Прага.Творби на Мутафов са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, галериите в Пловдив, Хасково, Сливен и други градове на страната, Музея на Възраждането във Варна, както и частни колекции в България и чужбина.

Около 60 негови произведения се съхраняват в ателието му в Созопол, построено през 1937 година и превърнато след смъртта нахудожника в къща-музей.

Александър Мутафов умира на 25 ноември 1957 г. в София.

Поклон пред паметта му!

Източник: galleryloran.com

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!