На днешния ден умира българският художник Владимир Гоев!

Владимир Гоев е български художник живописец и заслужил художник от 1975 година.

Владимир Иванов Гоев е роден на 28 март 1925 в Бургас, в семейство на преселници от село Мокрени, Костурско. От 1939 до 1944 година учи в Реалната гимназия в Бургас, където негов класен ръководител е големият бургаски художник и скулптор Петко Задгорски. Именно той го насърчава да продължи да се занимава с рисуване.

През 1952 година Владимир Гоев завършва специалност живопис в ВИИИ „Николай Паврович“ в класа на проф. Илия Петров. Междувременно учи и при проф. Дечко Узунов. По време на следването си, през 1949 година, получава първото си признание – сребърен медал от конкурса „Младежко творчество“.

От 1953 година Гоев е член на Съюза на българските художници и в продължение на повече от 20 години е член на Управителния му съвет. Взема участие в национални и международни изложби; самостоятелни експозиции организира в София през 1962, 1969, 1972 година и в Унгария през 1972 година. По повод 80-ата си годишнина организира юбилейна изложба в столичната галерия „Райко Алексиев“.

loading...

В периода 1975—85 г. заема поста директор на Националната художествена галерия. Журира на различни художествени конкурси. Впоследствие минава на свободна практика. През 1984 година Гоев е удостоен с наградата за живопис на СБХ „Владимир Димитров – Майстора“.

Владимир Гоев умира на 31 май 2013 г. в София.

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!