На днешния ден умира българският революционер Стоян Лазов!

Стоян Лазов (Лазаров) е български революционер, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Стоян Лазов е роден през 1871 година в Прилеп, тогава в Османската империя. Учител по професия. Присъединява се към ВМОРО и действа като терорист, изпълнител на смъртните присъди издадени от Битолския революционен окръг.

През 1896 година в затвора в Битоля Йордан Гавазов, Стоян Лазов и Дончо Щипянчето намушкват с ками няколко пъти Мицко Кръстев за непристойното му поведение, след което Мицко окончателно минава в услуга на сръбската пропаганда в Македония.

На 6 януари 1899 година Стоян Лазов, заедно с Никола Мърсев, убива сърбоманския книжар и шпионин Тодор (Тоде) Попантов (Попантич) в Прилеп. Дава сражение на турската полиция в града, убива няколко турци и се самоубива, а след това тялото му е насечено. След смъртта му е устроено голямо погребение и се пее песен за него:

loading...

„ Реших да стана
Достойно чедо
На Македония,
Майката наша.“

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!