На днешния ден умира българската народна певица Ева Георгиева!

Ева Георгиева, родена като Йовка Петрова Стоянова, е българска народна певица.

Родена е в град Омуртаг през 1925 г. Завършва Софийското средно музикално училище, в класа на проф. Георги Златев-Черкин. Цветана Дякович я насочва към народното пеене и тогава започва работа с различни оркестри в Радио София.

През 1952 година заедно с диригента Борис Петров и още шест народни певици става съоснователка на народния хор към радиото, наречен по-късно „Мистерията на българските гласове“.

Заедно с Янка Рупкина и Стоянка Бонева, основава и световноизвестното трио „Българка“. Трите певици подбират внимателно репертоара си, като негова основа стават техни солови песни, преработени за камерен състав и записани за Българското радио. По-късно те стават част от неговия Златен фонд. Пеенето на трио „Българка“ се откроява със своята спятост и невероятно фино музициране, което го утвърждава като една от най-добрите женски камерни фолклорни формации.

loading...

Световната известност на триото се дължи и на срещата певиците с продуцента на „Пинк Флойд“ и R.E.M. – Джо Бойд. Възхитен от тяхната музика останал и Джордж Харисън китарист на Бийтълс. Триото работи и по записите на два албума на британската поп звезда Кейт Буш.

Певиците изнасят изключително успешни турнета в Англия, Израел, Австрия, Австралия, Франция.

Ева Георгиева умира на 18 април 2004 г.

Поклон пред паметта и!

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!