На днешния ден отбелязваме рождението на акад. Анание Явашов!

Учен, преводач, учител, археолог, ботаник, обществен и културен деец, народен представител и секретар на Третото Велико народно събрание, истински следосвобожденски просветител – академик Анание Явашов е наистина забележителна личност.

Анание Явашов е роден на 1 октомври 1855 г. в Разград в семейството на Тодора и Иван Колев. Баща му, преселник от с. Драгойча, Дряновско, бил абаджия и поради кроткия си характер получил прозвището „Явашче”. Майка му била дъщеря на занаятчия, преселен от Ески Джумая/ дн. Търговище/. Анание е третото и най-малко дете в семейството.

Основното си образование завършва в Разград. През 1872 г. баща му го дава да учи занаят – абаджийство, а на следващата година влиза в съдружие с брат си Стефан за търговия с бакалски стоки.

Тези занимания съвсем не привличат младия Анание и със застъпничеството на сестра си Анастасия през 1876 г. заминава да учи в Болградската гимназия. Тук завършва 3-ти и 4-ти клас и през 1879 г. се премества в Пражката реална мъжка гимназия, където завършва 5, 6 и 7-ми клас.

След завършване на гимназията веднага постъпва в Чешката държавна политехника, специалност индустриална химия. Но неговите интереси са много по-широки. По време на следването си Явашов слуша лекции по ботаника, зоология, геология и минералогия, проявява интерес и към историята и археологията. Тук като студент той прави първите си литературни опити, като взема участие в списването и издаването на алманаха „ЮТРО” заедно с други български студенти.

loading...

Анание Явашов изучава българската флора и публикува в Периодическо списание на Българското книжовно дружество изследването си „Принос за познаване на българската флора“, което е първият български научен труд в тази област.

От 1898 година е дописен член, а от 1900 година — действителен член (академик) на Българското книжовно дружество, преименувано (1911) на Българска академия на науките.

Интересът към историята на района го мотивира да прави археологически разкопки на Хисарлъшката крепост край Разград (Абритус).

Събраните материали прибира, подрежда и съхранява в гимназията, с което поставя началото на музейното дело в града. Днес край руините на древния Абритус се издига негов паметник, а признателните разградчани са го обявили за свой почетен гражданин.

Анание Явашов умира през 1934 година.

Негови внуци са актьорът Анани Явашев и художникът Кристо (Христо Явашев).

Източник: e-razgrad.bg

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!