На днешния ден е роден художникът Иван Вукадинов!

Иван Вукадинов е български художник.

Иван Борисов Вукадинов  е роден на 19 март 1932 г. в Ломница. През 1960 г. завършва специалност живопис в ВИИИ „Николай Павлович“, в класа на проф. Ненко Балкански. Има участия в изложби във Франция, Великобритания, Русия и Латвия. През 1970-те години прави четири изложби в Рим, Арецо, Пиза и Гросето, което му помага да направи кариера в Италия още по времето на Студената война.

Иван Вукадинов е единственият български художник, който влиза в Американската енциклопедия за модерно изкуство. Музеят във Ватикана иска да откупи негови платна още през 70-те години на миналия век за рекордни суми, но тогавашната власт отказва с мотива, че картините на Вукадинов са национално богатство.

Изключителен майстор в живописта. Невероятен е в съчетаването на цветовете. За неговите картини едни от най-големите световни колекционери се изказват изключително ласкаво. Италианският мултимилионер и колекционер Марсело Данон казва:

loading...

„За тази синя картина на Иван Вукадинов ще построя специално стълбище.“

Иван Вукадинов рисува натюрморти, пейзажи, портрети. В неговите работи често срещаме препратки към древността и изкуството на етруските, египтяните, траките, гърците и римляните.

След 1980 г. отказва да излага публично платната си и да ги продава. Негови произведения са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, галериите в Добрич, Кърджали, Бургас, Смолян.

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!