На днешния ден е роден войводата Иван Далкалъчев!

Иван Димитров Далкалъчев е български революционер, воденски войвода на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Далкалъчев е роден на 1 януари 1872 година във воденското село Владово, тогава в Османската империя, днес Аграс, Гърция. Брат е на Христо Далкалъчев. Завършва V клас на българската гимназия в Битоля. Влиза във ВМОРО в 1898 година и до 1903 година е ръководител на владовския комитет.

През май 1903 година става нелегален четник във воденската чета. През Илинденско-Преображенското въстание става член на Горското началство. След въстанието е сред малкото дейци на организацията, които остават нелегални в районите си. През пролетта на 1904 година заминава за България.

Умира в София в 1931 година.

loading...

Поклон!

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!