На днешния ден е роден българският футболист Стефан Колев!

Честит рожден ден на футболиста Стефан Колев!

Стефан Колев е български футболист, играещ на поста ляв бек. Роден е на 11 октомври 1966 г.

Колев става пет пъти шампион на България с четири различни отбора — по един път със софийските ЦСКА, Левски и Славия (1996) и два пъти с Литекс (Ловеч) през 1998 и 1999 г. Постижение, с което не може да се похвали нито един друг български футболист. Носи капитанската лента на Славия и Литекс в шампионските им сезони. Колев е твърд и безкомпромисен играч, действащ на ръба на позволеното.

Колев дебютира в „А“ група за Академик (Свищов) през 1986 г. През сезона 1989/90 г. играе за ФК Локомотив (Горна Оряховица), като записва 29 мача.А през 1991 г. преминава в ЦСКА,където изиграва 25 мача до 1993 г.,когато преминава в Славия.През 1996 г. става шампион със Славия, но изненадващо преминава във втородивизионния Литекс, току що изпаднал от „А“ група и поет от местния петролен меценат Гриша Ганчев. Колев е избран за капитан на отбора и основен изпълнител на дузпи. Заедно с него през сезона 1996/97 Литекс отново спечелва промоция за първия ешелон, след като завършва сезона на първо място с впечатляваща преднина пред втория Олимпик (Галата). Този сезон Литекс достига и четвъртфинал за Купата на България и финал за Купата на Лигата. Литекс, с титуляра Колев в редиците си, печели изненадващо първата си шампионска титла веднага след завръщането си в елита и повтаря постижението си следващия сезон, а левият бек е един от най-стабилно представящите се футболисти в отбора.

Стефан Колев остава в Литекс до 2000 г. Същата година преминава в съседния Спартак Плевен, където играе няколко сезона, след което прекратява активната си състезателна кариера и се захваща с треньорската професия.Като треньор през 2006 година с отбора на Урвич Панчарево завършва на първо място в ОФГ-София без неговият отбор да допусне поражение.

loading...

Три години по-късно, начело на юношите старша възраст на Славия, родени 1990 година, Стефан Колев спечелва и републиканското първенство,което е историческо в клубната история,след като трофея никога не е печелен от най-големите в школата на Овча Купел.След това получава покана да заеме поста старши треньор в тогавашния тим в А група – Спортист Своге, по-късно става треньор в школата, от която самият той е тръгнал по пътя на големия футбол,а именно детско юношеската школа на ПФК Левски, където неговия тим набор 1996 година завършват първи. Води тима на Спартак-Плевен и през това време отбора допуска само 1 загуба.

Стефан Колев записва и един мач в националния отбор в контрола срещу руския клуб Шинник през 1995 г., спечелен от България с 4:1.

Източник: bg.wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.