На днешния ден е роден българският революционер Анастас Разбойников!

Анастас Разбойников, наричан Канарски и Скандала, е български революционер, просветен деец, историк и географ, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Анастас Спасов Разбойников е роден на 27 декември 1882 година в Мустафа паша в Османската империя. Завършва Одринската гимназия „Д-р Петър Берон“ през 1902 година. Там заедно със свои съученици основава ученически революционен кръжок. След като завършва, става главен учител в Бунархисарско. Там се среща с четата на Тодор Шишманов, за да се уговаря начина на организиране на населението. По време на Илинденско-преображенското въстание е секретар на войводата Стоян Петров.

Делегат е на конгреса на Петрова нива (представител на Бунархисарския околийски революционен район), където заедно с Христо Силянов е избран за секретар на конгреса. През 1905-1909 година следва история и география в университетите в София и Лозана. В 1909-1910 година Разбойников е учител в българското педагогическо училище в Сяр., а в 1910-1912 година — в Солунската българска мъжка гимназия. В Солун редактира вестници и списания („Искра“ и „Знание“), публикува първите си научни трудове. След навлизането на Българската армия в Мустафа паша по време на Първата Балканска война е избран за кмет на града. Участва в Междусъюзническата война. Мобилизиран е в началото на Първата световна война и в свободното си време пише записки върху тракийското освободително движение.

В периода 1913-1934 година Разбойников живее в Пловдив, където е учител, директор на Учителския институт, окръжен училищен инспектор, гимназиален директор. В 1934 година се установява в София, където работи като окръжен училищен инспектор и гимназиален директор до 1943 г.

loading...

Разбойников публикува над 180 труда с научно значение, посветени предимно на българското минало по време на Османския период и Възраждането. Географски, интересите на Разбойников са ориентирани преди всичко към изследването на Тракия. Той изследва поселищна история, демографски процеси, социални отношения, национално-освободително движение в Тракия и Македония, публикува или въвежда в обращение османски и други извори. Разбойников е автор и на учебници по различни географски дисциплини.

Сътрудник е на Институтите по история, география етнография и археология към БАН.

Анастас Разбойников умира в София през 1967 година.

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!