На днешния ден е роден българският композитор и пианист Антони Дончев!

Антони Дончев е български композитор и пианист.

Антони Кирилов Дончев е роден в София на 5 февруари 1959 г. в семейството на композитора Кирил Дончев. Завършва музикално училище и Музикалната академия в София, специалност „Пиано“ в класовете на професор Мара Петкова и професор Богомил Стършенов. Още ученик дебютира като пианист на джаз-срещата в София през 1978 г.

През 1980-те години Антони Дончев свири в квартет „Фокус“.

През 1985 г. заедно с Христо Йоцов създават „Акустична версия“, наложила се като водеща джазформация. Двамата печелят редица награди, сред които Първа награда в Оелаарт, Белгия (1985) и Голямата награда в Леверкузен, Германия (1986). През 1986 г. е включен в класацията на надеждните млади джазмузиканти на Европа. В периода 1987 – 1989 г. преподава в Музикалната академия в София.

loading...

От 2011 г. Антони Дончев  е диригент на Биг-бенда на Българското национално радио. Под негово диригентство биг-бендът работи с редица световни музиканти, сред които Джо Ловано, Кърт Елинг, Том Харел, Кристиан Елзесер и други.

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!