На днешния ден е роден българският журналист Ламбрин Сотиров!

Честит рожден ден пожелаваме днес на Ламбрин Сотиров!

Ламбрин Сотиров е български журналист и издател.

Ламбрин Димчев Сотиров е роден на 28 юни 1959 г. Завършил е през 1977 г. IV-та езикова гимназия, след което журналистика в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Изявявал се е в театър „Златното ключе“ на Катя Папазова.

Освен журналист Ламбрин Сотиров е и издател, галерист и ротарианец. Издавал дълги години седмичното джобно списание „Всичко за Варна“. Съхранил фотопаметта на Варна от края на XIX до средата на XX век с огромна колекция от събрани и реставрирани снимки и пощенски картички в проекта „Стара Варна“ (заедно с други варненски институции и частни колекционери), намерили място в календари със същото име и в постоянна експозиция. Създал e фотографска сбирка „Стара Варна“, разположена в 102-годишна къща – паметник на културата, бивш полицейски участък. Издал карта на Варна с информация за архитектурните ѝ паметници, така че да се знае къде тя прилича на Мюнхен, Брюксел или Флоренция.

loading...

Сотиров е радетел на българската култура на виното, създател на изба „Стара Варна“ и клуба на виното, популяризиращ български вина пред гости на града и издал единствената по рода си в Европа „Карта на виното в България“. Автор и на „Карта на ракията в България“.

Освен книги, стихосбирки и карти, с неговото лично съдействие се издава и вестник „Изповеди“ във варненския затвор.

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!