На днешния ден е роден актьорът Янко Лозанов!

Янко Лозанов е български актьор. Роден е на 12 юли 1971 г. в София.

От 1981 г. до 1989 г. посещава актьорската школа на БНР и записва радиопредавания и радиопиеси.

През 1991 г. е приет в ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа по актьорско майсторство на режисьора Леон Даниел. През 1995 г. завършва НАТФИЗ – магистър, специалност „Актьорско майсторство за драматичен театър“, в класа на професор Димитрина Гюрова и професор Пламен Марков.
Дипломни спектакли, продукция на НАТФИЗ и Сливенския Драматичен театър.

През 1995 г. е автор и водещ на нощен блок в Радио „Експрес“.

loading...

От 1995 до 1997 г. е актьор в Театър „Сълза и Смях“.

От 1997 до 2001 г. играе в Държавен пътуващ театър-София“.

От 1998 до 2000 г. е преподавател по правоговор и художествено слово в катедра „Сценическа реч“ при НАТФИЗ в специалност „Актьорско майсторство за музикален театър“ с художествен ръководител проф. д-р Румен Цонев. Театрален педагог при Детска вокално-театрална формация „Врабчета“.
Водещ на предаването „Знаете ли български“ по БНТ.
От 1999 г. е актьор в дублажа на Българска национална телевизия, Нова телевизия, Евроком, Диема и други
От 2003 г. е автор, водещ и продуцент на първата телевизионната поредица за българска литература „Слова Български“, излъчвана по телевизия BBT и придобила широка популярност в Интернет.

Снима се в епизодични роли в българо-италианските кино продукции „Октопод“, „Сбогом, мамо“, в българските сериали „Забранена любов“, „Стъклен дом“, „Кантора Митрани“, „Отплата“, „Столичани в повече“, „Етажна собственост“, „Дървото на живота“, „Секс, лъжи и TV – 8 дни в седмицата“. Снима се и в рекламни видеоклипове.

От 2015 г. работи като служител в Националния литературен музей и уредник в къща музей „Иван Вазов“ – София.

От месец октомври 2016 г. работи като актьор – рецитатор в Представителния ансамбъл на въоръжените сили при Националната гвардейска част.

Озвучавал е актьорите Ал Пачино, Робърт де Ниро, Самюел Л. Джаксън, Кевин Спейси, Морган Фрийман, Антъни Куин, Джанкарло Джанини, Ф. Мъри Ейбръхам, Джон Литгоу, Питър О’Тул, Малкълм Макдауъл, Омар Шариф и други.

Янко Лозанов е продуцент, автор и водещ на телевизионна поредица за българска литератуара „Слова Български“, сценаристи Иво Иванов и Стефан Евлогиев, режисьор Деян Русев.

През лятото на 2013 г. съвместно с Продуцентска компания „Доли Медия Студио“ стартира работата си върху мащабен, звукозаписен проект „Слова Български – колекция от звукозаписи на българско художествено слово“, в рамките на който създава изпълнителски цикъл от съвременни интерпретации на най-значимите произведения от класическата българска художествена литература в проза и стих.
От юни 2014 г. е собственик и мениджър на първия безплатен уеб-сайт за звукозаписи на българско художествено слово.

Автор е на единствения професионален студиен звукозапис на пълния текст от първото самостоятелно издание на романа „Под игото“ от Иван Вазов.

На 22 август 2015 г. Вазовите стихотворения „Опълченците на Шипка“, „Българският език“, „Паисий“, „Обичам те, българска реч“ и „Моите песни“ в изпълнение на Янко Лозанов са включени в Златния фонд на Българското национално радио.

От 2015 г. ръководи Ателие за българско художествено слово „Обичам те, българска реч“ в Къща – Музей „Иван Вазов“ – София.

През февруари – март 2016 г. съвместно с Дарин Маджаров – основател на Уча.се – Образователен сайт №1 в България заснема мащабен изпълнителски цикъл „Завръщането на великите“, в рамките на който представя художествени интерпретации на всички изучавани лирични творби от български автори в програмата по литература на българските училища. Цикълът включва над 150 произведения и може да бъде видян на страниците на образователния сайт в раздел „Литература“.

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!