На днешния ден е родена Проф. Амелия Личева!

Проф. Амелия Личева е български литературен критик, а също и есеистка и поетеса.

Амелия Веселинова Личева е родена на 12 януари 1968 г. в София.

Доктор по филология с дисертация на тема: „Женският глас като исторически и теоретичен проблем“ (2001). Доцент в Катедрата по теория на литературата към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с хабилитация на тема „Гласове и идентичности в българската поезия“ (2007). Професор от февруари 2013 г.

Редактор в „Литературен вестник“ (от 2005) и издаваното от Факултет Славянски филологии списание „Литературата“. Литературен наблюдател на вестник „Култура“. Наблюдател за книги на вестник „Капитал“ (2006 – 2008). Главен редактор на „Литературен вестник“, а като колумнист е популярна с колонката си в „Литературен вестник“ през 90-те години, озаглавена „Глас от маргиналията.“

loading...

Автор е на литературоведски и интердисциплинарни изследвания. Член е на Сдружението на български писатели

Носител е на отличията Златен лъв за издателски проект за „Теория на литературата: от Платон към постмодернизма“ (2005).

Почетен знак на Столична община, 2007, Рицар на книгата на Асоциация „Българска книга“ в категория „Печатни медии – вестници и списания“ за 2015 г.

Носител е на Национална награда „Биньо Иванов“ за принос в развитието на българския поетически синтаксис за „Зверски кротка“, 2017 г. и на Национална награда „Хр. Г. Данов“ 2018 за представяне на българската книга.

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!