На днешния ден е родена певицата Румяна Коцева!

Румяна Коцева е българска поп и джаз певица с повече от 30 години на сцената и вокален педагог. Дъщеря е на известния български диригент, композитор и музикант Златко Коцев.

Румяна Златкова Коцева-Апостолова е родена на 7 декември 1954 година в град Петрич. Израства в Благоевград. От четвърти клас започва да пее в училищния хор на местното III-то основно училище, а от шести клас – и в Градския пионерски хор.

През 1973 г. завършва с отличие Немската гимназия в София, където през всичките години пее в хора на гимназията. Магистър по поп и джаз пеене на Националната музикална академия „Панчо Владигеров” в София. Преди това е завършила Културознание и Музикознание в Лайпцигския университет, Германия. Била е солистка на Ансамбъла на Строителните войски в продължение на 15 години, награждавана многократно за постигнати успехи. Носител на „Дамски кръст” на Министерството на отбраната. Има повече от 2000 концерта в страната и по света, многобройни участия в радио и телевизионни програми, издадени 7 албума с песни, един от които – по собствени текстове. Участник и лауреат на международни фестивали, между които Сопот (Полша), Росток (Германия), „Златният Орфей”, „Бургас и морето”. През последните години се занимава активно и с преподавателска дейност, като създава собствен клас по поп и джаз пеене. Усилията ѝ са насочени към опазване наследството в българската поп музика чрез проекта за поредица от ученически концерти „Българските евъргрийни”, като автор на идеята, основен реализатор и продуцент. В много нейни концерти присъстват две от нейните песни, написани по музика на композиторката Зорница Попова, а именно „Невъзможно е с теб да остана” и „Благата дума”.

1973-1977 – пее в Лайпцигския университетски хор, специализиран в изпълнение на произведения на Й. С. Бах в Томаскирхе.
1974-1977 създава и ръководи певческа и танцова група от
български студенти, с която са включени към многонационалния университетски “Ансамбъл за солидарност”, с който участват в турнета из ГДР, в радио- и телевизионни предавания.

loading...

1979-80 – соло-вокалистка на група “Детелини”.
1981-1985 – солистка на оркестър “Формула 6”, с който работи предимно в Швеция, Финландия и Норвегия.
1985-2000 след спечелен конкурс става солистка на Естрадния оркестър на представителния Ансамбъл на Строителните войски.
1986 – първи записи и изяви в Българското национално радио, Българската национална телевизия и “Балкантон”.
1986 – турне в Ангола, Замбия и Зимбабве с оркестър
“Феротон”.

1988 – двумесечно турне в СССР [Съюз на съветските социалистически
републики с програмата “Мелодии друзей”.

1988-1992 – участник и лауреат на шлагерните фестивали: Сопот (Полша), Рощок (Германия), “Бургас и морето”, “Златният Орфей”.
1989 – участия в телевизионни програми в Германия и Чехословакия.
1986-1999 стотици концерти из България с оркестъра на Ансамбъла на ГУСВ (награждавана многократно с медали на Строителните войски и отличия на Министерството на строежите).

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!