На днешния ден е родена българската писателка Теодора Димова!

Честит рожден ден пожелаваме на писателката Теодора Димова!

Теодора Димова е българска писателка и драматург.

Теодора Димова е родена на 19 септември 1960 в София. Завършва английска филология в СУ „Кл. Охридски“. Първата й пиеса „Фюри“ печели през 1987 година награда на конкурс в БНР. През 1999 е публикувана в сборника Нова българска драма.

Следват пиесите „Стая №48“ , „Ерикепайос“, „Калвадос, приятелю“ – публикувана в „Литературен вестник“, записана в БНР в блестящото изпълнение на Кирил Варийски. Следват пиесите „Игрила“ (публикувана в сп. „Глас“), „Платото“, „Неда и кучетата“. През 1999 година последните три пиеси излизат в самостоятелна книга.

През 2000 година пиесата на Теодора Димова „Стопър“печели Първа награда на прегледа на Нова българска драма в Шумен и Специалната награда на името на Маргарит Минков на Третия национале конкурс по драматургия. Получава също и номинация за драматургия на Съюза на артистите за 2000. През 2001 пиесата й „Замъкът Ирелох“ печели субсидия за постановка в надпревара с драматурзи от почти всички балкански страни. Участвала е в международни уъркшопи по драматургия във Варна, Будапеща, Охрид и Лондон.

loading...

Поставени пиеси:

  • „Игрила“ – реж- Елена Панайотова, Театър „Сълза и смях“ – 1999.
  • „Платото“ – реж. Величка Нейчева, ДТ Кърджали – 2000
  • „Стопър“ – реж. Георги Михалков, Военен театър 2000
  • „Замъкът Ирелох“ – реж. Георги Михалков, Младежки театър 2001
  • „Без кожа“ – реж. Георги Михалков, Малък градски театър Зад канала 2003
  • „Змийско мляко“ – реж. Красимир Спасов, Театър Българска армия 2005

През май 2001 излиза първият и роман „Емине“.

Източник: slovo.bg

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!