На днешния ден е родена актрисата Мария Каварджикова!

Честит рожден ден пожелаваме на българската актриса Мария Каварджикова!

Мария Георгиева Каварджикова е родена на 2 ноември 1956 г. в град Крумовград. През 1978 г. завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на професор Надежда Сейкова.

От 1978 до 1986 г. е актриса в Драматичен театър „Боян Дановски“, Перник . От 1986 до 1990 г. е в Сълза и смях. От 1991 г. работи в Народен театър „Иван Вазов“.

Сред най-значимите ѝ роли са: Естър Франц в „Цената“ от Артър Милър, Васа във „Васа Железнова 1910“ от Максим Горки, Елмира в „Тартюф“ от Молиер, Алис Мор в „Човек за всички времена“ от Робърт Болт, Констънс Тъкърмън в „Есенна градина“ от Лилиан Хелман, Аркадина в „Чайка“ от Чехов, Василиса Карповна в „На дъното“ по Максим Горки и др. Изиграла е над 50 роли в театъра и още толкова в киното. Текстът за моноспектакъла „Флобер“ е написан от Елин Рахнев специално за нея. Два пъти я отличават с театралната награда „Аскеер“ – за изпълненията ѝ в „Спускане от връх Морган“ и „Бившата мис на малкия град“.

Десетки са ролите ѝ и в киното. Знаков за нея филм е „Оркестър без име“ (1982), следват „Лавина“ (1982), „Куче в чекмедже“, сериала „Дом за нашите деца“ (1987), „Версенжеторикс“ (1999), „Една калория нежност“ (2003), „Госпожа Динозавър“ (2003). „Ако някой те обича“ (2010).

loading...

Мария Каварджикова има награда за главна женска роля на Съюза на артистите в България за ролята на Василиса Карповна в „На дъното“ от Максим Горки; „Аскеер“ за главна женска роля през 1996 г. в „Спускане от връх Морган“ от Артър Милър в „Театър 199“; „Аскеер“ за главна женска роля през 1998 г. в „Бившата мис на малкия град“ от Мартин Макдона.

Награди и отличия:

  • Награда за „главна женска роля“ на САБ за ролята на (Василиса Карповна) в постановката „На дъното“ от Максим Горки (1998).
  • Награда за женска роля на (Василиса Карповна) в пиесата „На дъното“ на театралните празници в (Благоевград, 1998 – 1999).
  • Аскеер за „водеща женска роля“ в пиесата „Спускане от връх Морган“ от Артър Милър в (Театър 199, 1997).
  • Аскеер за „водеща женска роля“ в пиесата „Бившата мис на малкия град“ от Мартин Макдона (1998).
  • „Златен век“ – печат на Симеон Велики (2014) 

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.