На днешният ден е роден Левкийски епископ Павел!

На днешният ден е роден Левкийски епископ Павел!


Да пожелаем днес здраве и късмет на Левкийски епископ Павел!

Роден е на 12 юли 1957 г. в град Левски със светското име Павлин Иванов Петров. Учи в град Тетевен и в Софийската духовна семинария. През 1984 година започва да учи и през 1989 година завършва Духовната академия в София.
На 22 февруари 1986 година в Черепишкия манастир е подстриган в монашество с името Павел от ректора на Софийската духовна семинария епископ Герасим Браницки и под духовното старчество на игумена на Бачковския манастир архимандрит Галактион. Ръкоположен е за йеродякон на 11 март 1986 година във врачанския храм „Свети Апостоли“, а във врачанския храм „Св. св. Константин и Елена“ за йеромонах – на 21 май 1986 година.
На 1 декември 1986 година става ефимерий на Софийската духовна семинария. От декември 1987 година е протосингел на Врачанска митрополия. На 11 март 1989 година по решение на Светия синод е възведен в архимандритско достойнство във врачанския храм „Свети Апостоли“ от митрополит Калиник Врачански. От септември 1989 г. е изпратен на богословска специализация в Московската духовна академия. Завръща се в България през септември 1991 година и до месец декември 1992 г. отново е ефимерий и преподавател в Софийската духовна семинария.
След началото на разкола последва своя духовен старец епископ Галактион Велички и излиза от лоното на каноничната църква. На 20 декември 1992 година е ръкоположен за епископ от митрополит Пимен Неврокопски и другите разколнически владици в храма „Света Параскева“ в Плевен с титлата тивериополски.

В 1998 година се покайва на Всеправославния събор, проведен в София на 30 септември и 1 октомври 1998 г. за преодоляване на разкола, и на 1 октомври е приет в църковно общение по крайно снизхождение със сан епископ с титла левкийски.

От месец декември 1998 г. до 1 март 2000 г. епископ Павел е викарий на митрополит Кирил Варненски и Великопреславски, а от 1 март 2000 г. до 1 юли 2002 г. е председател на църковното настоятелство при патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“.

От 1 юли 2002 г. той е епископ на разположение на Светия синод.Епископ Павел

loading...

Виждали сме Левкийски епископ Павел в редица патриотични и родолюбиви дейности .
Епископ Павел е радетел за Българщината и като народен дипломат сме го виждали на срещи и с Патриархът на Сърбия Ириней да договаря изграждането на паметна плоча на Васил Левски там където е създадена Първата Българска легия! Епископ ПавелВиждали сме го и да поставя въпросът за свети Цар Борис -Михаил покръстител в манастира „Свети Наум” в Охрид.Епископ Павел
Много са чисто Българските патриотични прояви. Левкийски епископ Павел не обича пресата и да се вдига много шум около това, което прави за Българската църква и България и повдигането на Българският дух и самосъзнание, но доброто трябва да бъде показвано.

Йеродякон Левски възкресение

Екипът на Patrioti Net Ви приканва днес да му пожелаем все така да слави Божието слово и да не спира да вдъхновява патриотите и да повдига българският дух.

Жив и здрав да си ни.

Вижте още от:patrioti.net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!