На днешният ден е роден българският диригент Христо Недялков!

Акад. Христо Недялков Христов е български хоров диригент и композитор, основател на Детския хор към БНР.

Христо Недялков е роден на 1 септември 1932 г. в  Дряново.

През 1956 г. завършва Българската държавна консерватория със специалностите „Хорово дирижиране“ при проф. Георги Димитров и „Композиция“ при проф. Парашкев Хаджиев. Между 1956 и 1960 г. работи като музикален оформител в Детския отдел на БНР и като диригент на Хора на медицинските работници (1955-60) и на Хора на софийските девойки (1966-70).

През 1960 г. основава Детския радиохор и до кончината си е негов главен диригент. Под негово ръководство хорът прави турнета в около 30 страни по света, в Европа, Азия и Америка. Самият Недялков многократно е канен като гост професор и диригент в много държави. Считан е за водещ световен авторитет в областта на детското хорово изкуство, автор е и на научни трудове и доклади за конференции, посветени на тази тематика. През 1989 г. е избран за професор по хорово дирижиране в Софийски университет.

Освен като диригент, Недялков има приноси и като композитор – автор е на над 400 песни („Майски балони“, „Зимна песничка“, „Априлски дъждец“, „Шила девойка знаме“, „Детска асамблея“ и др.) за детски и женски хорове, а капела или с акомпанимент на пиано, както и музика за детски телевизионни и радио-постановки.

loading...

Песните му са включени в български, немски и японски учебници по музика; записани от „Балкантон“ „Гега Ню“, както и от звукозаписни компании в Германия, Япония, Русия и Финландия.

Носител е на високи национални и международни награди и е първият българин – лауреат на висшия японски орден за чужденци Орден на святото съкровище „Златни лъчи“ с розетка.

През 1996 г. му е присъдена титла Доктор хонорис кауза на университета ТОКАЙ, Япония. Унгарското правителство го награждава и с медала на името на Золтан Кодай.

През 2002 г. Федерацията на европейските хорове го удостоява с титлата „Културен посланик на Европа“. През юли 2004 г. е избран за академик (действителен член) на БАН.

Христо Недялков умира на 29 октомври 2013 г. в София.

Поклон!

Източник: bg.wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!