На днешната дата умира Проф. д.ф.н. Енчо Мутафов!

Енчо Мутафов е роден на 9 март 1943 г. в село Деветак, Бургаско. Той е професор, доктор на филологическите науки, литературен и художествен критик и теоретик, културолог, автор на гражданска публицистика и есеистика. Автор е на десетки монографии и сборници на книги за множество значими автори – от Захарий Стоянов до Йордан Радичков, на студии и статии за новите български поети, на фундаменталното многотомно изследване „Българската мяра“.

Проф. Енчо Мутафов е виден изкуствовед, автор на майсторски направените съпоставки в изкуството. Оставил е анализи и есета за творчеството на десетки съвременни български художници. Последното му дело е студията за поета Биньо Иванов в книгата с антологични и неизвестни стихотворения „Биньо Иванов, представен от Енчо Мутафов“ (2008) – истински шедьовър в критическото представяне на едно творчество. Така и с последния си труд проф. Енчо Мутафов създаде текст-образец за диалога между един голям поет и един голям литературовед.

Проф. Мутафов умира на 18 юни 2009 г. в село Крайни дол, Дупнишко.

Поклон пред паметта му!

loading...

Източник: dnes.dir.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!