На днешната дата умира певицата Динка Русева!

Прочутата българска народна певица Динка Русева е един от най-големите гласове на родния фолклор. Няколко поколения българи живеят с песните на известната тракийска певица, а много млади изпълнители пеят песните й.

Наричана е още „Славеят на Тракия“. Родена е на 16 февруари 1948 г. в село Пет могили, Сливенско. След като се омъжва, със съпруга си (Георги) живеят в град Раднево. Имат двама сина: Ради и Драгия, също музиканти, които достойно заместват баща си, починал, свирейки на концерт в Котел.

Голямата мъка откъсва Динка Русева за известно време от сватбарската и концертна сцена, но по настояване на синовете си се завръща отново. Работила е с всички известни оркестри в Тракия, но за цял живот остава благодарна на откривателя си – гъдуларя Атанас Вълчев, който пръв забелязва таланта й на тежка сватба. Помага й народният певец Йовчо Караиванов – редактор в радио София. Така се раждат и първите записи с групата на Атанас Вълчев.

Всеотдайна, работлива, човек, който се раздава в живота и на сцената, това е Динка Русева, казва тракийският певец Тодор Кожухаров, който често я канил като гост-солист в оркестъра си „Южни ритми”.

loading...

Гласът на Динка Русева трудно може да се имитира, въпреки че много млади изпълнители се опитват. Собственото й по-ситно вибрато се различава от това на всички изпълнители. Все още не са се родили такива гласове като на Недялка Керанова и Динка Русева, казва големият им почитател Вълко Трухчев от село Вресово, Бургаско.

Тя е една от малкото певици, които нямат самостоятелен албум – компактдиск. Останала си е с една единствена дългосвиреща плоча и много записи във фонда на Националното радио.

Динка Русева умира на 28 февруари 2018 г.

Поклон пред паметта и!

Източник: trafficnews.bg

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!