На днешната дата умира митрополит Василий Доростолски и Червенски!

Василий Доростолски и Червенски (светско име Васил Михайлов; май 1847, Цариград – 24 януари 1927, Русе) е български духовник, митрополит Доростоло-Червенски от 1899 до 1927.

Роден е през месец май 1847 година в Цариград, в семейство на потомствени българи. Учи в българско училище при черквата „Свeти Стефан“ в османската столицата, след което продължава образованието си в Белградската гимназия и в богословското училище на остров Халки. Приема монашество през 1872 година и служи като дякон при Иларион Макариополски. Отново продължава образованието си в Мюнхен, Лайпциг и Хайделберг. След завръщането си в България (1884) е протосингел на митрополит Григорий Доростолски и Червенски. След смъртта на последния е избран за доростоло-червенски митрополит, на която длъжност остава до края на живота си. Духовен наставник на княз Борис Търновски.

Василий Доростолски и Червенски умира на 24 януари 1927 г. в Русе.

Източник: wikipedia.org

loading...


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!