На днешната дата умира диригентът Руслан Райчев!

Маестро Руслан Райчев е български диригент, роден на 5 май 1919 г. в Милано (Италия) в семейството на световноизвестния през 20-те и 30-те години на миналия век тенор Петър Райчев.

Учи пиано в консерваторията „Джузепе Верди“ в Милано. Завършва Виенската музикална академия – дирижиране, при световноизвестния диригент Карл Бьом и пиано при Емил фон Зауер.

Начело на Софийската опера, Пловдивската филхармония и Музикалния театър именитият наш диригент Руслан Райчев е гостувал с огромен успех в Европа, САЩ, Бразилия, Мексико, Куба, Япония. Работил е с оперни звезди като Пласидо Доминго, Хосе Карерас, Мирела Френи, Катя Ричарели, Монсерат Кабайе, Николай Гяуров.

Като гостуващ диригент е дирижирал Виенската филхармония, Парижкия симфоничен оркестър, Ленинградската филхармония, Лондонския симфоничен оркестър, оркестрите на Миланската Скала, Виенската Щатсопер, където е бил постоянен сътрудник, а също така на Гранд опера – Париж, Ковънт Гардън – Лондон, Щатсопер – Берлин, Болшой театър – Москва и др.

loading...

През 1982 г. Руслан Райчев става първият българин, кавалер на Ордена за литература и изкуство на Франция. През 1999 г. е удостоен с орден „Стара планина“.

От 1996 г. Райчев е главен диригент на Музикалния театър „Ст. Македонски“.

Умира в София на 9 януари 2006 г.

Поклон пред паметта му!

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!