На днешната дата умира войводата Трендафил Думбалаков!

Трендафил Думбалаков е български военен и революционер, войвода на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Трендафил Атанасов Думбалаков е роден в 1889 година в лъгадинското село Сухо, тогава в Османската империя, днес Сохос, Гърция. Брат е на Димитър и Михаил Думбалаков, а баща му и двамата му чичовци загиват в съпротивата срещу османската власт. Учи във Военното училище в София, но се отлъчва и става четник на ВМОРО. Влиза в четата на Христо Цветков.

На 15 юли 1907 година заедно с Атанас Попов оглавява костурската чета, която саможертвено остава на позицията в епичното сражение на връх Ножот. В Централен държавен архив се съдържат снимки, спомени, писма и документи на Трендафил Думбалаков и братята му – ф. 1898к, 1 опис, 159 а.е.

Поклон пред паметта му!

loading...

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!