На днешната дата умира войводата Александър Турунджев!

Александър Турунджев, наричан още Алексо Турундже или Алеко Туранджа е български революционер, лерински войвода на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Александър Кицев Турунджев е роден през 1872 година в леринското село Горно Върбени (Екши Су), тогава в Османската империя, днес Ксино Неро, Гърция.

Още съвсем млад влиза във ВМОРО и първоначално изпълнява терористични задачи. От 1902 година е четник при поручик Георги Папанчев, а от юни 1903 година оглавява самостоятелна чета в Леринско.

Участва в Илинденското въстание и заедно с четата на Михаил Чеков и Георги Попхристов нападат гарата в Екши Су, където въстават 200 души от местното население.

След погрома на въстанието е сред малкото ръководители, останали във вътрешността на Македония и участва във възстановяването на организационната мрежа в Леринско.

loading...

Според гръцки източници убива на 13 май 1904 година андартите Вангел Георгиев и Стерьос Волиотис от Сребрено между Суровичево и Айтос.

През април 1904 година Александър Турунджев е предаден от Митре Гинков в село Айтос и е заловен. На 18 януари 1905 година е обесен на Ат пазар в Битоля.

Гробът му е в гробището в двора на църквата „Света Неделя“

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!