На днешната дата умира българският юрист и историк Гаврил Занетов!

Гаврил Занетов е български юрист, историк, публицист, литературен критик и член-кореспондент на БАН от гагаузки произход.

Гаврил Танасов Занетов е роден през 1863 г. в село Конгаз, Бесарабия, тогава в Обединено княжество Влахия и Молдавия. Завършва Болградската гимназия и право в Императорския новорусийски университет. Работи като магистрат. Бил е съдия и прокурор във Варна, Враца, Сливен и другаде. Апелативен съдия в София. Занетов е изявен литературен критик и публицист.

Автор е на редица книги, студии и публикации на историческа и етнографска проблематика. Сътрудничи на повечето български периодични издания от края на 19 век, и началото на 20 век.

Публикува в „Български преглед“, „Периодическо списание“, „Денница“ и други. Полемизира по въпросите на периодичния печат.

Гаврил Занетов е задълбочен и сериозен изследовател и познавач на Поморавието. През 1917-1918 година е член на Поморавския народо-просветен комитет.

loading...

Умира на 24 февруари 1934 г. в София.

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!