На днешната дата умира българският художник Стефан Кънчев

Стефан Кънчев е български художник, график-приложник и народен художник от 1971 г. Той е роден на 6.VIII.1915, Калофер.

Син е на иконописец. Учи (1940–1945) стенопис в Художествената Академия, София, при проф. Дечко Узунов. Работи във всички области на приложната графика.

Стефан Кънчев е автор на много корици на книги с народни приказки, плакати, запазени фабрични и търговски марки, новогодишни и др. честитки, рекламни страници, луксозни бланки и писма, пощенски марки, етикети, опаковки и др.

Творчеството му, за което черпи идеи и мотиви от народната традиция, се отличава с богато въображение, спокойна и ясна композиция, сполучлива връзка между шрифт и образ, изчистени форми, оригинални художествени идеи, които напълно изчерпват съдържанието на творбата. В цветните творби също ясно се проявява неговото голямо професионално майсторство.

От 1945 участва в много изложби и биеналета в България и в чужбина: Белград, Будапеща, Берлин, Москва, Варшава, Бърно, Любляна, Ню Йорк — I световна изложба на запазената марка; участва с 23 творби от всичко 250 от цял свят, и др. Урежда самостоятелни изложби в София, Москва, Прага, Берлин, Варшава, Будапеща, юбилейна изложба в София (1975).

loading...

Стефан Кънчев печели многократно конкурси за шрифт, плакат, запазени марки, честитки, телеграми, оформяне на книги и др. произведенията му се ползват със световна известност и името му фигурира в най-големите енциклопедии по приложна графика.

Награден е с ордените „Кирил и Методий” — I степен (1956, 1963, 1969), „Червено знаме на труда” (1965), „Народна република България” — II степен (1975). Наградата за плакат и приложна графика „Александър Жендов” (1973) и др.

През 1982 японското списание Idea му отделя заглавната и още шестнайсет страници.

През 1994 г. Стефан Кънчев е признат за един от десетте най-добри майстори на запазени знаци в света и се нарежда до имена като Paul Rand и Saul Bass. Наградата се връчва от Международния център за запазени знаци ITC в Остенд, Белгия.

Стефан Кънчев е не само талантлив, но и изключително трудолюбив творец. Абсолютно всичко от творчеството му, до последната буква той рисува на ръка. Любовта му към работата е толкова голяма, че често се случва да рисува денонощно, без умора и изчерпване. Съпругата на художника споделя, че до последния момент преди да бъде приет в болница той рисува на работната си маса. Стефан Кънчев умира на 22 август 2001, няколко дни след като навършва 86 години.

Поклон пред паметта му!

Източник: stefankanchev.com

Вижте повече на Patrioti Net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!