На днешната дата умира българският фолклорист Васил Чолаков!

Васил Чолаков е български фолклорист, издател, книжовник, етнограф, библиограф и нумизмат

Васил Динчов Чолаков е роден през 1828 г. в Панагюрище. Първоначално учи в родния си град, а после Чолаков е ученик и послушник на Неофит Рилски в Рилския манастир (1838-1843). Възпитаник е и на гръцкото средно училище в Пловдив. Завършва духовна семинария в Киев (1848-1855) и следва в Духовната академия в Москва. Събира и записва народни песни, обичаи и умотворения, една част от които предава на братя Миладинови, които те включват в сборника си Български народни песни от 1861 г.

През 1872 г. Васил Чолаков сам издава Български народен сборник. Става учител в Панагюрище и допринася за издигане на учебното дело в Панагюрище. По-късно се замонашва в Рилския манастир под името Константин Рилец (1875). След Освобождението през 1879 се завръща в Панагюрище. Оглавява борбата срещу протестантските мисионери в региона. Умира на 26 октомври през 1885 година.

Изявява се като борец за чистотата на православната вяра, читалищен деец, един от инициаторите за създаването на читалището в града, сътрудник на списанията Български книжици Читалище и вестниците ”България”, „Българска пчела”, ”Турция”, Македония, ”Право” и други. Издава „Каталог на съхранените в Рилския манастир ръкописни книги“ (Български кжнижици, 1869, № 2). Открива преписи от съчинения на патриарх Евтимий Търновски, Пирдопския апостол (XIII-XIV в.) Поддържа кореспонденция с Найден Геров и други.

Съчинения

loading...
  • Описание на село Панагюрище / Съставено от В. Чолакова ; А издадено от Панагюрското читалище. Печятано у Цариград, 1866.
  • Православний глас против протестантскийт прозелитизъм в България / Издава Рилский монастир. Русчюк : В книгопечятницата на Дунавската област, 1869.
  • Наръчна книга за различието на протестантското учение от православието / Издава Василий Чолаков. Въ[в] Вена : У печятница Л. Сомер и др., 1870.
  • Българский народен сборник : Ч. 1. / Събран, нареден и издаден от Василия Чолакова. Болград : В печатницата на Централното училище, 1872 (2. изд. 2004).

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!