На днешната дата умира българският фабрикант Христо Метев!

Христо Метев Христов е роден на 26 юли 1881 г. в Габрово, в семейството на Мария (Минка) Лалева Трингова от гр. Казанлък и дядо Метьо Христов Димов – заможен занаятчия и габровски фабрикант, дал на синовете си, майор Димо Метев, Лалю Метев, и Георги Метев образование в Европа.

Христо Метев има 5 сина: Иван, Метю, Тома, Лалю и Георги.

През 1905 г. основава плетачна работилница. Занимава се и с търговия на прежди и гайтани.

През 1921 г. в близост до м. Хаджи Цонев мост построява предачно-тъкачна фабрика с 280 вретена и 5 стана за тъкане на памучни тъкани. Пожар унищожава фабриката през 1925 г.

loading...

На по следващата година упоритият габровец построява нова фабрика за производство на памучни платове за долно и горно облекло. Нарежда се сред най-заможните хора в България.

През 30-те години в Габрово се създават редица нови предприятия. Извършва се концентрация на капиталите в промишлеността и отделни еднолични фирми прерастват в акционерни дружества.

Като акционерно дружество се изгражда и фирмата „Христо Метев“. В нея, както и при останалите дружества, преобладават и запазват своето господствуващо положение капиталите на бившите собственици и техните фамилии.

И през 30-те години продължава съществуващата традиция в промишлените отрасли на града да не се допускат чужди капитали.

Със засилване на стачните борби, през май 1931 г. избухва сериозен конфликт между работници и фабриканти.

През септември 1931 г. излиза заповед на министъра на търговията, промишлеността и труда за въвеждането на 8-часов работен ден без намаление на заплатите. Фабрикантите обаче отказват да се подчинят. Започва усилена подготовка за масова стачка в Габрово.

Първи приемат исканията на стачниците за спазването на 8-часовия работен ден собствениците на фабрика „Христо Метев“. Те са принудени да го сторят, защото поради слючени търгове с държавата са заплашени от големи загуби.

На 1 август 1944 г. Габровско-севлиевския партизански отряд провежда смела акция. Вечерта към 20:30 часа отрядът завзема фабрика „Христо Метев“, отстояща на около 7 километра от центъра на Габрово.

Работниците са свикани на събрание. Пред тях говори Милчо Ангелов (Тошо), който ги призовава да се вдигнат на борба срещу фашизма. След него пламенно слово произнася Магдалина Гинова (Роза). Пред работниците говори и Райко Дамянов (Венко).

Акцията на Габровско-севлиевския партизански отряд във фабрика „Христо Метев“ има голям политически ефект. Отзвукът сред работническата класа в Габрово е значителен. Работниците се уверяват още веднъж, че тяхната въоръжена сила, тяхното опование и надежда – партизанския отряд и представителите на Работническата партия, са непосредствено при тях, борят се за тяхното освобождение.

След настъпването на комунизма в България предприятието АД „Христо Метев“, Габрово е национализирано. Конфискувано е цялото имущество на фамилия Метеви.

Христо Метев умира на 13 януари 1953 г. в Габрово.

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!