На днешната дата умира българският учител Иван Генадиев – Хармосин!

Иван Генадиев, наречен Хармосин, е български общественик, учител и писател, деец на късното Българско възраждане в Македония.

Иван Генадиев е роден около 1830 година в Охрид, тогава в Османската империя, в семейството на архимандрит Генадий, бъдещ велешки митрополит. Завършва класното училище в Битоля, където баща му е протосингел на митрополита, и учи гръцка филология в Атинския университет. Работи като учител. Става секретар на деркоския митрополит, но в 1865 година вече е в Дебър, като секретар на баща си, назначен за митрополит в града в 1864 година.

Генадиев събира народни напеви и превежда от гръцки на български църковни песни и в 1869 година издава в Цариград „Пасхалия“, църковна песнопойка нотирана с невми. Вторият му сборник „Велики воскресник“ е загубен. В 1870 година отново следва баща си като секретар на новата му катедра във Велес. А в 1873 година двамата се местят в Битоля. След смъртта на баща си Иван Генадиев се установява в Цариград, а от 1876 година е учител по история и музика в Пловдивската гимназия. След 1878 година е секретар на пловдивския митрополит. В 1887 година издава „Брачник. Книга за сродствата и други отношения на брака“. В ръкописното си наследство оставя църковповечески сборници и сатирична комедия писана на гръцки.

Иван Генадиев умира на 13 март 1890 г.в Пловдив. Той е баща на журналиста Харитон Генадиев, на видния общественик и политик министър Никола Генадиев и на революционера, деец на ВМОРО Павел Генадиев.

loading...

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!